skip to Main Content
Uhapšen Bivši Komandant Armije RBiH Atif Dudaković

Uhapšen bivši komandant Armije RBiH Atif Dudaković

Po nalogu Državnog tužilaštva uhapšen je komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković i još 11 osumnjičenih za ratne zločine počinjene na području Bihaća, piše BIRN BiH.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, uz Dudakovića uhapšeno je još 11 dužnosnika i pripadnika Petog korpusa Armije BiH, koji se sumnjiče za zločine tokom 1994. i 1995. godine.

“Provedena akcija rezultat je dugotrajne i temeljite istrage Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, tijekom koje je saslušano je više stotina svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokaznih materijala, uključujući arhivske dokumente, video-snimke, kao i dokazne materijale vezane za ekshumacije i identifikacije ubijenih osoba”, navodi se u tužilaštvu BiH.

Ratni zločini koji su predmet istrage, kako je saopšteno, odnose se na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti, sa područja Zapadnokrajiških općina, tijekom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionanosti, pripadnika Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, tijekom 1994. godine.

Sud BiH odlučiće da li će uhapšeni ostati u pritvoru.

Back To Top
Close search
Search